Newsweek om den svenska valutgången och extremhögerns framgångar i Europa

Dagens lästips är en artikel i senaste Newsweek med rubriken Rise of the Right. Artikeln handlar om den svenska valutgången och hur den symboliserar framgångarna för extremhögern i Europa. I ingressen skriver reportern:

Sweden has revealed the future direction of Europe, and not for the first time. For decades, Sweden led the way in defining the mixed model of free trade and social solidarity that became the European ideal. Not anymore. In the election this month Swedish voters joined their less successful EU neighbors in turning their backs on traditional politics, in which the pendulum swung between parties advocating more free trade and parties on the center left advocating more solidarity—but no further. Now even the solid Swedes have ushered in to Parliament a block of single-issue politicians obsessed with the perceived loss of national identity and angry about immigrants and other outsiders who supposedly threaten their Swedishness. Thus the arrival of a new politics in Europe.

Jag håller inte med om allt som reportern skriver, men oavsett det är artikeln mycket intressant och värd att läsa.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Svensk politik och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s