Nytt boktips: ”Det amerikanska löftet” av Martin Gelin (2009)

Efter varje amerikanskt presidentval brukar det skrivas en rad böcker av journalister, kampanjarbetare och forskare som på olika sätt försöker kartlägga, undersöka, förklara och förstå valrörelsen och valutgången. Det amerikanska presidentvalet 2008 är inget undantag, utan snarare tvärtom: jag skulle gissa att det redan har publicerats fler böcker om det valet än om något tidigare amerikanskt presidentval.

Bland dessa finns det såväl mycket bra och läsvärda som mindre bra böcker. Till de bästa böckerna skrivna av andra än forskare som jag själv har läst hör The Audacity to Win: The Inside Story and Lessons of Barack Obama’s Historic Victory (2009) av David Plouffe, Obamas kampanjchef; Renegade: The Making of a President av journalisten Richard Wolffe (2009) och ”A Long Time Coming”. The Inspiring, Combative 2008 Campaign and the Historic Election of Barack Obama av Newsweek-journalisten Evan Thomas (2009). Samtliga dessa har jag tidigare tipsat om på min andra hemsida.

Till dessa mycket läsvärda böcker om presidentvalet 2008 och Barack Obamas kampanj vill jag även lägga Det amerikanska löftet. Barack Obamas väg till Vita huset av Martin Gelin (Atlas, 2009). Om man redan har läst någon eller flera av de amerikanska böckerna om presidentvalet och Obama kanske den inte tillför så mycket kring själva valkampanjen, men boken handlar – som titeln antyder – inte bara om presidentvalet och Obama. Boken handlar lika mycket eller mer om USA och de myter och drömmar som präglar landet, dess politik och folk. Bokens skildringar av dessa drömmar, klyftan mellan idealen och verkligheten, och hur detta präglade valkampanjen och de tiotusentals amerikaner som engagerade sig för Obama är bokens verkliga styrka. Inte sedan jag läste Göran Rosenbergs Friare kan ingen vara för många år sedan har jag läst en så välskriven och intressant svensk bok om USA och de idéer och ideal som präglar landet.

Det amerikanska löftet kan mot den bakgrunden rekommenderas både dem som är intresserade av USA i allmänhet, och av presidentvalet 2008 och Barack Obamas valkampanj. Den kan vidare rekommenderas både dem som inte har läst någon annan bok om det valet, och dem som redan har läst flera av de amerikanska böckerna. Genomgående är den mycket intressant, välskriven och lättillgänglig, och när jag väl började läsa den hade jag svårt att lägga den ifrån mig.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Politik & samhälle och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s