Nytt boktips: ”Comparing Democracies 3”, av Lawrence LeDuc med flera (2010)

Om man är intresserad av internationell och jämförande forskning kring politiska institutioner, partier, opinionsbildning och väljarbeteenden är Comparing Democracies 3. Elections and Voting in the 21st Century (Sage Publications, 2010) en bok som starkt kan rekommenderas. Boken är redigerad av Lawrence LeDuc, Richard G. Niemi och Pippa Norris, och är – som 3:an i titeln antyder – den tredje reviderade upplagan. I boken medverkar en rad internationellt ledande forskare, och de elva kapitlen behandlar bland annat Electoral Systems and Election Management, Political Parties and Party Systems, Election Campaigns, Campaign Communication and Media, Political Participation samt Ideology, Partisanship, and Democratic Development.

Samtliga kapitel har karaktären av kunskapsöversikter, som på respektive områden beskriver, diskuterar och analyserar vad forskningen på respektive områden visar. Därigenom fungerar boken utmärkt som introduktion. För dem som redan är insatta i eller forskar kring dessa ämnen fungerar kapitlen samtidigt mycket bra som uppdateringar av forskningsläget. Sammantaget gör detta att det är en bok som kan rekommenderas de flesta som intresserar sig för, studerar eller forskar kring politik, val och väljarbeteenden.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Demokrati och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s