Underkänt för Expressen

I dagens Expressen kan man på förstasidan läsa rubriken ”REINFELDTS TV-KNOCK PÅ SAHLIN. Läsarna eniga: Alliansen vann debatten”. Inne i tidningen redovisas det vidare att 76% ansåg att alliansen vann gårdagens partiledardebatt i SVT medan endast 24% ansåg att oppositionen vann. Tidningen redovisar också vilka snittbetyg de olika partiledarna fick.

Problemet är att dessa siffror inte säger någonting om vad svenska folket anser. Den undersökning som Expressen förlitar sig på är nämligen en webbundersökning, där det inte finns någon kontroll över vilka som ”röstar”, hur många gånger olika personer ”röstar”, och hur representativa de som ”röstar” är. Sådana undersökningar säger ingenting – absolut ingenting – om vad svenska folket generellt sett anser.

Detta vet Expressen med all sannolikhet. Allt annat vore tjänstefel. Men att redovisa resultat som inte säger någonting om svenska folkets åsikter som om de ändå säger någonting om den allmänna opinionen är också tjänstefel. Sämre opinionsjournalistik – om det alls förtjänar att betecknas som journalistik – är svår att tänka sig.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Kommentarer och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Underkänt för Expressen

  1. Björn Danielsson skriver:

    Jag har vare sig sett puff eller artikel, men av din text ovan framgår ju att Expressen syftar på läsarna som population. Sannolikt är de röstande inte representativa för läsarna, men den lilla detaljen är ju – för alla medier – mer regel än undantag att utelämna.

  2. jesperstromback skriver:

    Jag håller med om att Expressen inte är den enda tidningen som ”glömmer” att resultaten av webbenkäter inte är representativa (för vare sig läsare, lyssnare, tittare, eller människor i allmänhet), men det är lika missvisande varje gång sådana resultat används för att dra någon form av generella slutsatser om opinionen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s