Nytt boktips: ”Politicking Online”, av Costas Panagopoulos (red) (2009)

Litteraturen kring nya medier och hur de påverkar politik och samhälle respektive kan användas i den strategiska politiska kommunikationen växer stadigt. Fortfarande finns det emellertid en brist på böcker som prövar resonemangen och teorierna på ett systematiskt sätt. Det gäller särskilt nyare former av digitala medier, exempelvis sociala medier som bloggar, Facebook och Twitter.

Ur det perspektivet är Politicking Online. The Transformation of Election Campaign Communications (Rutgers University Press, 2009), med Costas Panagopoulos som redaktör, ett välkommet tillskott. Boken släpptes förra året, och innehåller sexton kapitel som ur olika perspektiv analyserar och undersöker (a) politiska kandidaters hemsidor, (b) hur digitala medier kan användas för att mobilisera väljare och sympatisörer, och (c) hur sociala medier som bloggar, MySpace, Youtube och Facebook påverkade och användas inför och under primärvalskampanjerna inför det amerikanska presidentvalet 2008.

Som alltid när det gäller antologier är vissa kapitel starkare och mer intressanta än andra, och det gäller även den här boken. Dessutom är den väldigt fokuserad på USA, med undantag för två kapitel som handlar om Tyskland och Spanien. Sammantaget tycker jag ändå att den är läsvärd om man vill uppdatera sig på och följa forskningen kring hur web 1.0 och web 2.0 används under politiska kampanjer. För den som forskar kring eller är intresserad av detta kan boken rekommenderas.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Strategisk kommunikation och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s