Terrorism är terrorism – oavsett vem som utför det

I kölvattnet av terroristattacken i Norge har det vuxit fram en diskussion om huruvida det ska betecknas som terrorism eller inte. Svaret borde dock vara självklart: vad som är terrorism definieras av handlingarna, inte av vem eller vilka som genomför dem. Enligt Nationalencycklopedin definieras terrorism som ”våldshandlingar som är politiskt betingade och syftar till att påverka samhället eller ett lands politik utan hänsyn till om oskyldiga drabbas”. Givet detta spelar det ingen roll om handlingarna utförs av enskilda eller av grupper. Inte heller spelar det någon roll om de utförs av kristna, muslimer, hinduer, buddister eller sekulariserade, eller om de utförs av medborgare i det drabbade landet eller utlänningar.

Givet detta är talesättet att den enes terrorist är den andres frihetskämpe också felaktigt. Handlingarna, inte vem eller vilka som utgör dem, avgör vad som är terrorism. Alltså utsattes Norge för ett terrorattentat och ingenting annat, och alltså bör Anders Behring Breivik betraktas och behandlas som terrorist, och ingenting annat.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Svensk politik och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s