Två dagar kvar till valet, partiledardebatt och Sverigedemokraterna

Igår hölls partiledardebatten i TV4, och åsikterna om den är många. För egen del tycker jag att det var en av de mest hätska och röriga partiledardebatter jag sett. Även om jag inte vet säkert tror jag aldrig att det har förekommit lika många anklagelser om lögn i en svensk partiledardebatt tidigare, och att partiledarna avbrutit och försökt överrösta varandra lika mycket som igår. TV4:s försök att göra debatten roligare tycker jag också föll platt, och sammantaget tycker jag därför att debatten blev en klar besvikelse. Jag hoppas därför att den avslutande partiledardebatten i SVT ikväll blir betydligt bättre: mer saklig, mer informativ, och mer användbar för väljare som söker information som kan hjälpa dem att bestämma sig för vilka de ska rösta på.

När det bara är två dagar kvar till valet är det fortfarande många som inte har bestämt sig, och det är fortfarande osäkert på om Sverigedemokraterna kommer att komma in i riksdagen eller inte. För egen del hoppas jag att de inte gör det. Sverigedemokraterna är och förblir ett nationalistiskt, högerpopulistiskt parti som präglas av främlingsfientlighet och som spelar på människors främlingsrädsla, och sådana partier tycker jag inte hör hemma i Sveriges riksdag. Det är den enda politiska ställning som jag tar, och tänker ta, i den här valrörelsen.

I det sammanhanget är en ledarartikel som Martin Ahlqvist skrev i senaste Fokus mycket läsvärd. I den argumenterar han inte bara mot Sverigedemokraternas politik, utan också för vikten av att våga ta ställning. I det håller jag helt med honom. Även Gellert Tamas artikel ”För Sverigedemokraterna är Zlatan inte svensk” i Dagens Nyheter idag är mycket läsvärd och kan starkt rekommenderas. Hur valet i övrigt än går på söndag hoppas jag verkligen att Sverige även fortsättningsvis kommer att vara ett land utan något främlingsfientligt och nationalistiskt parti i riksdagen.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Svensk politik och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s