Nytt boktips: ”Doing News Framing Analysis”, av Paul D’Angelo och Jim Kuypers (2010)

För den som är intresserad av eller forskar kring gestaltningsteorin (framing theory) har det nu kommit en bok som ”måste läsas”: Doing News Framing Analysis. Empirical and Theoretical Perspectives, redigerad av Paul D’Angelo och Jim A. Kuypers (Routledge, 2010). Den kan – bör – ses som en uppföljare till Framing Public Life: Perspectives on Media and Our Understanding of the Social World (2001), vilken har kallats bibel för de som forskar kring gestaltningsteorin.

Sedan Framing Public Life publicerades har det kommit en rad böcker som utgår från, testar eller använder sig av gestaltningsteorin, men Doing News Framing Analysis är den första som på ett heltäckande sätt försöker beskriva, diskutera och analysera forskningsläget kring teorin. Det gör den till i det närmaste nödvändig läsning för de som forskar på området. Bokens olika kapitel beskriver och diskuterar olika perspektiv på gestaltningsteorin, centrala forskningsresultat, länkarna till andra teorier (exempelvis dagordningsteorins andra nivå), mekanismer som leder till gestaltningseffekter, samt olika metodologiska angreppssätt. I flera kapitel reflekterar författarna kring sin egen forskning och metodologiska vägval, vilket också är intressant att ta del av.

Som alltid när det gäller antologier är vissa kapitel mer intressanta än andra, men genomgående håller de en hög kvalitet och är skrivna av en rad ledande forskare på området. Detta gör mig övertygad om att boken kommer att bli flitigt använd och citerad.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Mediernas makt och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Nytt boktips: ”Doing News Framing Analysis”, av Paul D’Angelo och Jim Kuypers (2010)

  1. Björn Johnson skriver:

    Tack för tipset! Den beställer jag genast.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s